Monday, October 13, 2014

The Memory......

Salam Selase..yong dah dpt jawapan dari persoalan sebelum ni..yong adalah spesis panda di zaman silam..hee..boleh? panda pun suka isolate kan?..haha..

malam tadi sebelum tidor yong rase nak layan lagu..antara lagu yg plg yong suka dlm menia @ dunia ni..lagu ni kenangan masa yong ikut kawan pegi Beijing one sweet year dulu..masa kitowg jalan2 ternampak owg jue CD..tp tu le semua CD dah dicinakan..gambor kulit je kenal nampak Celinde Dion..boleh le dengor lagu..dah ari2 pasang maka meresap ke dlm jantung yong..sampei le skrg..lagu ni semacam memberi impak dan sll membuatkan diri yong terawang2 dan berada dalam kenangan tu..lagi satu lagu Immortality berduet dgn Bee Gees..kalo kome rajin cuba google youtube yak...carik Immortality and Bee Gees youtube..takpun To love you more celine dion feat Taro Hakase....SUCH A BEAUTIFUL SONG......INDEED..!

dengor lagu camni syiokk dlm gelap..penghayatannye lebih...ni spesis ape plk ni..hee?

ps : rindu kampung dan kesayangan...


"To Love You More" duet with Taro Hakase..


Take me back into the arms I love
Need me like you did before
Touch me once again
And remember when
There was no one that you wanted more

Don't go you know you'll break my heart
She won't love you like I will
I'm the one who'll stay
When she walks away
And you know I'll be standing here still

[Chorus:]
I'll be waiting for you
Here inside my heart
I'm the one who wants to love you more
You will see I can give you
Everything you need
Let me be the one to love you more

See me as if you never knew
Hold me so you can't let go
Just believe in me
I will make you see
All the things that your heart needs to know

[Chorus:]
I'll be waiting for you
Here inside my heart
I'm the one who wants to love you more
You will see I can give you
Everything you need
Let me be the one to love you more

And some way all the love that we had can be saved
Whatever it takes we'll find a way

Believe me
I will make you see
All the things that your heart needs to know

[Chorus:]
I'll be waiting for you
Here inside my heart
I'm the one who wants to love you more
Don't you see I can give you
Everything you need
Let me be the one to love you more

Thursday, October 9, 2014

Move On..

Salam jumaat semua...

celum celam celum celam dah bulan sepuluh kan? cepattt bebenor masa berlalu..adehh..semakin cepat le yong tuaa...hee

ehh..cemana yong nak mula topik sharing ari ni..tp 3 ari 2 mlm yong pikior...yong ni pelik ke ape..? kenape yong tak berminat nak carik kenkawan lama baik masa sekolah atau tempat koje lama..yong rase ianye tak perlu..yg berlalu biorkan berlalu..biarpun ada kenangan indah bersama mereka..just keep it there the beautiful memory..don't ruin it..

we just follow as it flows kehidupan seharian..hari silih berganti..kehidupan kiter dgn kiter2 sekali berubah kan..? ramei kawan yg kiter jumpe datang dan pergi..ada yg ngam ngan kiter ada yg tak ngam..begitu jgk diri kiter..bukan semua owg suka pun..yong bukan lupakan jasa dan baik mereka..but yong suka kenangan itu di situ sahaje..sbb keadaan dahulu dan sekarang tidak sama..

something inside me yg pasti..i very enjoy freedom in me..perasaan sama yong rase masa ada facebook dulu..yong mula2 tak minat nak bukak..tp sowg kawan ajak sbb ramei kwn2 sekolah kat situ..pujuk2 yong pun bukak..mula2 mmg sonok..tp lama2 rase diri semakin fake dan terikut2..then yong tutup..i feel free..

entahle a few days back suddenly kwn2 tempat koje lama add in their wassap group..honestly i don't feel comfortable..

Thursday, September 18, 2014

My 1st Daughter..Pinky

Salam Jumaat yg mulia..sape nengok citer sempena hari malaysia ri tu.."kereta kita"..mula macam malas nak nengok ingatkan citer bebudak..tp biler tengok eh citer ni ada pengisian..not bad..yong tgk sampei abis..

yong pun nak citer pase keta kesayangan yong jgk ni..my very first car..merase jgk..ko tak turun naik bas je le..tahun 2001 yong beli..sayang bebenor..yong bagi nama Pinky..sbb warna dia pink matelic lembut..masa yong beli dah ujung keluaran kancil mata empat segi..dah nak kuor kancil mata bulat..actually yong tak perasan pun warna dia pink..ingatkan coklat..kakak yong yg perasan..atap dgn tepi pintu pun ada renyuk sket..ralat jg..tp tak pe ler..munkin enjin dia ok..yong pujuk ati..

yong jaga betoi Pinky ni..ngusung baldi dari tingkat 5 tetiap weeken..nyuci ngelap bagai..selama 5 bln jgk le kot..haha..ye le bayor dgn duit seniri tak sama penghayatan nyer..kalo mak bapak atau owg belikan..totally different feeling..appreciate tu lebih sesgt sbb rase perit nak bayor seniri tetiap bln..yong masa tu gaji pun masih bwh seribu..dgn nak bayor bilik sewa lg..makan lg..

                               ibu rindu pinky tau..u such a good girl..

yong sll bercakap ngan pinky ni..jgn mati bateri masa tgh jalan2, jangan rosak tgh jalan, jangan pecah tayor tgh jalan dan mcm2 jangan lagi..hee..ibu sensowang yong kabor dia..mujor dia dengor..3-4 kali bateri kong semua pun kat umah..ada 2 insiden tu she really help me..

yong pakei pinky ni sampei 2011..tepaksa tukor viva sbb masa tu yong agak kerap balik kuale..sejak mak yong sakit 2008..dan lutut dia semakin membengkok..tak boleh jalan besa..kena betongkat..

ari ambik pinky..yong pegi Pangkor..suruh apok yayan bawakkan..tak sampei ati sebenornye..kome tau sape yg beli pinky?..mamat mayban finance yg uruskan loan viva yong..haha..dia tengok terus bekenan..sbb enjin masih bagus..selain antor servis on time, yong rajin jgk check seniri ayo wiper, ayor bateri..

keta ke 2 yong viva@bibah ni beza sket ngan pinky..munkin yong pun dah tak jaga mcm jaga pinky dulu..wpun bwk dia servis on time..cakap2 ngan dia jgk..anak pertama mmg berbeza sayang nyer kan?..baru 3 tahun dah pernah owg curi tayor, pernah motor langgor..huhu.. yong bagi nama viva yong Gwen hasil hasutan citer Merlin dulu..sesuei kaler dia biru gelap gituh..hee

Monday, September 8, 2014

jjcm kuale kangsor..rendang udang..

salam selase..rini yong nak share resepi rendang perak mudah bebenor..bahan pun simple..ni hasil hasutan jjcm kat perak ahad lepas..ada tunjuk masak rendang udang galah kat restoran kat kuale kangsor..sape nengok?..angkat mouse..

yong pun suka juga rendang Tok tp nak nyedianye merenyang (susoh)..aih ngaco nyer pun memau 5-6 jam kome..ijokk lalu awokk..(tak lalu teman)..jd kalo yong blk kuale yong tuju terus pasar tani pagi kat lembah/tepi sungei nun..arr ada jue rendang tok yg masuk Majalah 3, supplier dari ipoh tu..hmm..sedappnyer..

bangkit pagi tadi pikior nak masak ape ptg nnti..arr baru teringat ada udang galah sket apok yayan beli..jd moh le masak rendang udang galah..ehh ritu masa makan2 raye kat opis, yong buat rendang pedas udang perak..uihh agak ramei yg tak tau ropenye..depa siap tanye..."arr rendang udang?..ada ke?"..aikk..pelik jg yong otai2 ni tak tau..

okeh mari nengok benbahan...utk 8-10 ekor udang galah medium size..agok2 je ni..

1) yong guna 1-2 bijik bwg besor (ikut size), ditumbuk/kisor..tp mak yong dia guna bwg kecik..jenuh ngupah nyer..direncet/potong halus plk tu..tangan sape le yg lenguh merencet bwg tu..hee..belum bab ayo mata bejurei2 lg..
2) halia sebesor thumb print dewasa, ditumbuk/kisor (mak yong rencet halus)
3) selei / 2 helei daun kunyit..ikut lebor..kalo besor kipas..selei pun cukup..yong carik2..(mak yong rencet jgk..huhu)
4) serei gemok 2 batang..yong debik ujung tu..(mak yong potong halus jg..)
5) kunyit hidup sebesor thumb print baby..haha..tumbuk..kalo takde kunyit idup ganti kunyit serobok pun boleh..
6) cabei kering..(blender) yong guna cili boh puteri je..
7) garam & gula
8) santan pekat 1/2 kilo (kalo santan kotak guna 2 kotak kecik tu atau lebih, depend yak..
9) kelapa parut 1/2 tempurung..tumbuk/kisor tau..kasik halus sket..jgn halus sgt plk..kalo nak kodak/serdak byk 1 bijik..ikut size tempurung...

cara2 :

semua bahan tumbuk/kisor/rencet, cabei kisor/cili boh bubuh dlm kuali, tuang santan, kelapa parut yg dah ditumbuk dan gaul kesemuanye...bukak api..masak rendang pd yong agak senang..umban je semua..pastu kayuh sampei lenguh..hee..dah ngelegak/separuh perjalanan baru yong masuk udang..kang masuk awei keras plk udang tu..carik2 daun kunyit..perase kan dgn garam/gula..kayuh lg sampei agak kerin..ikut suka le nak garin ke lembap yak..

**naik bacaan darah tinggi mak yong ngk anaknyer malas bebenor, semua pun simplified..mak, keme ada KPI yg perlu dicapei yak..kena abis masak ngam2 pukoi 7..sebelum slot ape tuh..akasia..hee

yong suka bebenor rendang perak ni..ate udah owg sana..mkn plk dgn sambei tempoyok digaul dgn nasik dan serdak..ulam timun..pucuk jangguih..pemangkin buang angin jg lauk ni..sendawa manjang..sbb ada halia, serei, daun kunyit, kunyit idup..owg bepantang pun boleh makan..cuma ganti udang dgn dagin/ayam..abiss le kena seluin telinga ngan mak bidan..yong sokati bg green light pd owg pantang mkn rendang..hee

kalo kome ganti dgn kerang/kepah pun boleh yak..

ehh..nape kodak/serdak nye sket bebenor ?..yong dah gaul dgn nasik..kuali pun siap gaul dgn nasik...hee..uiihh sedap bebenor..kalo ada tempoyok cicah timun...fuiyooo...ni utk bekei apok yayan..


Sunday, September 7, 2014

work and money..

Everyday is to FIGHT myself to come to work..even though what happened and will happen..i must come..in order to get pay on 26th..yehh..money & money and money..my motivation only..save little by little to do what i love to do..other than that ignore..haha..zasss in zasss out...

*grammar berterabor janji paham ^O^*

1) ada rimo yg sentiasa mengaum..mmg menakutkan tp di kala itu saja perasaan tu..tak simpan dlm hati sgt..

2) ada nyamuk yg berbunyi halus tapi keep on datang, pergi, datang, pergi dan masih berbunyi..mmg rimass bebenor..i dislike..munkin cara yong dan dia sgt tak sama..hard for us to accept each other...

3) ada anak angsa putih comei..penghibur hati...

hahaha...

Monday, August 25, 2014

Sayang dan Cinta..

Salam..eh hujan je sekarang yak..syukor gak..wpun yong sgt suka sunshine..kalo tak owg kl ngan selangor pakat ngangkut baldi lg..hee..yong rase Tuhan sayang owg Malaysia..masalah dan dugaan tentu banyak..tapi kalo kiter bersatu berdoa beramei2..insyaAllah Tuhan tolong kiter...amiin...

eh kome..ponoh tak owg tanye ape beza sayang dan cinta..tentu le adakan..? bebaru ni budak pompuan muda tanye yong soklan ni..hee..dah tetua pun kena layan gak soklan owg muda..dulu kiter muda2 dan time2 'stone' pun byk gak meraban..hee..senak owg tua nengok kan kelakuan kiter masa remaja dulu kan..? 

kalo tanye yong makna sayang; sayang pada yong perasaan kiter lebih REALISTIK..kdg2 kiter tak sedor kiter menyayangi seseowg sehingga dia tak hadir/wujud utk satu masa dan ketika..kiter rase kehilangan..dan biler kiter teringat kat dia kiter akan doa yg baik2 utk dia..begitu jugak melihat akan kebaikan dalam diri nyer bertambah perasaan sayang tersebut..perasaan dan tindakan itu bukan dibuat2..terjadi dengan sendiri.. perasaan sayang itu kiter rase real, sincere dan ianyer mendalam..perasaan sayang juga membuatkan kiter tak sampei hati utk menyakiti hati seseorang itu..

cinta kalo pada diri yong..agak tak realistik..cemana nak ckp ek..perasaan itu buat kiter tak balance kadang2..sometimes kiter dah jadi owg lain demi cinta..cemburu yg berlebihan, buruk sangka yg berlebihan, kadang2 kawan di sekeliling pun tak nampak dah...nampak dia je le..tingkah laku dan pengorbanan yg kadang2 tak tentu betoi..tp kiter rasekan ianye betoi..mmg buta cinta ni kdg2..dan sll tindakan kiter terhadap cinta ni dicampur aduk dgn fantasi...berkayal dilamun perasaan indah2..berangan jer...kdg2 owg tu tak sms/tak call satu ari pun buat kiter down tak tentu hala..ehhh...teruk bebenor ek dilamun cinta ni..tp ngape dulu kiter tak nampak...

arr ape2 pun sayang dan cinta adalah satu proses dlm kehidupan kiter sebagai manusia biasekan..?

Thursday, August 21, 2014

Silent Moment..

Salam Jumaat semua..

Ari ni negara kiter berkabung..kompeni yong koje dan 'group' kompeni pun ada berkumpul utk silent moment dan sedekahkan Al fatihah dan bertafakur..kami digalakkan memakei baju dull color dan bersongkok..yong semalam lg dah pakei itam..personally utk mh370..(ya Allah temukanlah mh370 walau di mana sekalipun...amiin)..ari ni pakei itam utk mh17...semoga rakyat Malaysia mendapat hikmah di atas segala kejadian yg menimpa dan terus bersatu..amiin...

AL FATIHAH lagi sekali..semoga kalian ditempatkan di syurga Allah..amiin..

Tuesday, August 12, 2014

All The Best To U..dan ini Kisah ku..

Salam semua..eh hari ni dah bape ari yek kiter beraye?..yong koje ngunyap / ngunyah je..abis le betingkek2 badan naik balik..

semalam Operation Dept buat makan2 farewell utk En.Syed..Beliau adalah 2nd big bos kat tempat yong koje dan big bos no 1 Operation Dept..sedih semua owg..sbb En. Syed ni dah macam 'bapa' pada kami semua..beliau le harapan..huhu..munkin lps ni kitowg akan merge dgn parent company..tak tau ape untung nasib lg..tp yong bersyukor sbb at this point of time..menurut En. Syed, dept yong agak sure pindah kat opis parent company di kolumpo..wallahualam..sbb 2 bos yong ni the only 2 fizik consultants secara kesuluruhannye..yong wpun kuli cabuk je..depa angkut sekali le kot..unless ada perubahan..we never know when comes to merging kan?..tak dapat angkut kalu..yong koje nyuci tingkap pun jadik le...huhu..

                                     buat kenangan..gambor with big boss Operations Dept, En. Syed

yong ada kesah yg tersemat di hati dgn En. Syed ni..secara personal yong rase En. Syed ni baik owg nyer..lawak jgk kalo diingat balik..somewhere in 2007 kalo tak silap..tetiber..yong rase nak kirim doa kat owg pegi Mekah..sbb ramei yg ckp doa kat Mekah makbul..seniri doa mcm tak jalan2..huhu..biler yong terdengor En. Syed akan buat haji..laju kemain yong naip doa yong..pastu print..bubuh dlm sampoi sesiap..permudahkan owg yg kiter kirim doa tu..

masa tu En. Syed baru je transfer dari region Ipoh..yong pun masih kat dept lama..dept lama yong masa tu bkn satu tempat dgn Operations..jadik yong mmg nunggu je dia lalu..arr biler nampak En. Syed lalu..yong lari dan tahan dia..sokati yong je..terus yong tanye.."En. Syed betoi ke nak pegi haji..?" tekebil2 dia nengok yong..tekejut je ropenye..sbb nye yong main sergah je..lagi pun mana dia cam yong ni sape..dia baru je transfer dari Ipoh..hahaha..yong terus hulur surat doa yong tu.."En. Syed saya nak kirim doa boleh? saya Aisyah dari MMD dept..saya dah siap tulis doa dlm ni"..ohh..terus dia cakap boleh..

keesokannyer..biler terserempak dgn dia harus le yong nyorok..tau plk malu yak..hee..sbb yong budget dia dah baca isik surat doa yong tu..tetiap kali dia tenampok yong dia akan panggil dan byk kali dia kabo.."Aisyah..saya dah baca doa awak tu..nnti saya suruh isteri saya tolong doakan sekali..insyaAllah..insyaAllah yer" sebakk dan begenang ayo mata yong ngingat balik kata2 En. Syed tu..yong tau kata2 En. Syed ikhlas..alhamdulillah dgn izin Tuhan..masa tu bulan Januari 2008..wpun En. Syed dan isteri masih berada di Tanah Suci  doa yong diperkenankan..mak yong ponoh kabo..doa owg yg baik dan ikhlas akan cepat dimakbulkan..insyaAllah..

TERIMA KASIH EN. SYED dan ISTERI..jasa baik mu dikenang..dan all the best to you in the new company...argghh..yong sebak ni...huhu..

Thursday, August 7, 2014

Regret..

salam...kome ponoh tak rase nyese ? atau dlm bahase ibunda yong Regret ? haha...labun bukan main yak..yong ada byk le jgk..wpun owg cakap tak elok nyese..mcm tak nerima Qada' dan Qadar Tuhan..tp kalo dah kiter yg buat salah..mmg tak sedap rase nye...

seingat yong ada 3 benda yg yong buat salah dr beribu lemon yong nyese ya amat..yg pertama masa sepupu yong duduk sekejap dgn kitowg yong tak layan dia bebaik..masa ni yong sekolah menengah rendah kot..dah mcm membuli je kekdahnye..too bad..biler dah tetua ni ingat balik rase nyese..jadik 2 tahun sudah masa dia dtg beraye kat umah mak apok yong..byk kali yong mintak maap kat dia..yong masa bebudak ngan zaman remaja jiwa kaco manjang..entahle..baik budak nye sepupu yong ni..skrg dah jadi cikgu kat sabah dgn laki dia..

ke 2 pun sama..adik angkat yong..anak angkat apok ngan mak yong..nama dia Win..aduhh le..boleh tahan gengster gak yong zaman kekecik dulu..masa dia datang umah kat kpg beraye baru2 ni..yong mintak maap berulang kali..

dan yg ke 3 perkara yg yong nyese ialah bukak facebook..mmg mula2 rase seronok..owg share gambor kiter pun syiok2 share jgk..owg post comment..yong pun sibuk bg comment jgk..owg upload ape2 yong pun nak jgk..tp lama kelamaan yong rase yong semakin out of track..byk kali yong ckp kat diri seniri..this is not me...selagi ada fb yong ngadap..kang tengok owg share ape2 yg tak sesuei ngan jiwa yong..tak pase2..geramm, meroyan pastu komen bembukan lg..lama yong berpikir..jadik atlast yong amik keputusan utk tutup permanently...baru aman jiwa yong..dan yong bukak plk blog..sbb yong mmg suka nulih..wpun bembukan..haha...

Monday, August 4, 2014

Salam Syawal ke 9..

Salam Semua...adehh ngantuk ya rabbi..ptg semalam tiba dari johor..lepas siap sidei kain yong kebabum..biler malam dah tak boleh lelap plk..tekebil2 sampei 2:30am..tak kose plk nak ngira bebiri..

rini last pose bayor bak kata owg johor..ya be dah be duh..yong suka ganti awe..sbb perut masih pattern pose..yong kagum owg yg boleh ganti bebelas hari pose last minute..kuat semangat betoi depa..kalo yong tak boleh..tp ye le cara owg tak sama..kan?

sementara nunggu bukak pose..kitowg jenjalan sekejap kat teluk sengat..uih..sonok ganti pose kat johor..bang magrib cepat..hee..

owg johor mesti tau ini kat ne? teluk sengat..

kome nampak tak..kape tobang dlm awan? hee

Thursday, July 31, 2014

Tuhan Maha Penyayang...

salam Syawal ke 5 semua..ari ni yong dah masuk koje..huhu..sebab esok nak gerak ke johor pulak..senayan yong cuti..jd tak le byk sgt amik cuti..

..mcm2 bermain di kepale yong..yong bukan pandei agama..tp yong suka tgk owg bebaik yg yong jumpe..yg ikhlas dan sebulat hati menerima kejadian Tuhan..tak semesti nyer berada di dalam kelompok tertentu..kdg2 owg yg besa dan mcm takde ape2 pd pandangan kiter mana kiter tau kedudukan mereka di sisi Tuhan..munkin mereka sgt ikhlas dlm melakukan sesuatu wpun pada pandangan kiter mereka takde ilmu yg sgt mendalam tentang agama..mereka just buat ape yg disuruh..Tuhan Maha Penyayang tentu Dia menerima..sape kiter utk menentukannye..

yg berada di dalam kelompok tertentu pun tak tentu boleh menerima dgn tenang biler ditimpa musibah..sesilap depa yg mengamuk lebih menyalahkan mcm takde Tuhan dalam dunia ni dan lansung tak boleh terima ape yg Tuhan uji wpun mereka asyik suruh owg selawat dan redho je..cakap tak serupe bikin kan?

takpe kalo kome tak paham ape yg berlegor dlm kepala yong..ini luahan hati yong je..but moral of the story..jangan pandang rendah atau perlekehkan kedudukan sesowg di sisi Tuhan..dan merasekan kelompok kiter je yg ada tempat dan hebat..mana kiter tau owg lain punyai hati yg sgt ikhlas dan redho..itu bukan koje kiter neropong dan meletakkan mereka di syurga atau neraka..

..biler kiter amalkan sedikit suruhan Tuhan sgt cepat kiter merasekan owg lain tidak spt kiter melakukan kebaikan..kan? who are we to judge..? we are all normal human being..

Thursday, July 24, 2014

Mencari Kekuatan..

Salam Jumaat..minggu last umat islam bepose..tp yong takde mood nak raye pun..huhu..tp mmg tak raye pun..haha..yong balik kpg tolong emak je..rameii benor sedara ayah ngan mak dtg umah..sebelum tidor memalam ngurut kaki le keme..esok dijangkakan ramei yg gerak..adehhh..tak sanggup nak redah jam kat plus hiway..jadi yong tak tau lg nak gerak biler..tp mujor weeken  lph yong dah balik kemas umah mak seseket, cuci bilik ayo, basuh balang koi, vakum, mop, kemas peti ais, beli ayo kotak semua...kakak no 2 pun dah balik sambung basuh langsir..

this few words yong nak tuju pd sesowg..sesowg yg yong dah lama kenei..tp cuma recently baru agak rapat..pangkat kakak..ujian yg diberikan pd nya berat..namun dia banyak berubah dlm melalui ujian tersebut dengan mendekati diri dgn Tuhan..


..menempuh ujian bukan mudah..mencari kekuatan pun sgt susah..kalo tak kena gaya..mmg boleh meroyan meraban dibuatnyer..tp kiter besanye akan mencarik semula Tuhan biler ditimpa ujian..Dia tempat kiter berpaut, bergantung dan berdoa..it's normal to everyone..hidup pd yong bkn senang..setiap orang corak dan warna nye tidak sama..dulu masa kekecik mmg tak nampak tp 
masuk umor 12 tahun i start fighting with myself..

to u : ape yg akak lalui sgt sukar..tak terungkap dgn kata2..namun it makes you a better person kak..semoga akak terusan kuat..pasang surut ombak membadai..tp insyaAllah dgn doa yg tak putus2 dan usaha yg tak berbelah bahagi lambat laun Tuhan akan hantor bantuan pada akak jugak dan makbulkan doa akak..amiin..amiin..mcm owg lain, saya pun sayangkan akak..saya doakan supaya Tuhan permudahkan segala urusan akak yak..amiin..


SALAM LEBARAN & SYAWAL..MAAF ZAHIR BATIN DARI YONG PADA SEMUA..YG SUDI BACA BLOG KECIK YONG NI..


ni ler kampung yong..ehsan google

Tuesday, July 22, 2014

Pilihan..

sebelum telelap yong suka benor layan youtube yg bembukan kdg2..ada satu musim dulu yong asyik layan youtube earthquake je..lps tu video tsunami plk..lepas tu ngk video owg convert islam pulak..lps tu layan video angle selamatkan owg le dll..dan malam tadi yong layan gambor2 owg yg mati dlm keimanan dan shahid..huhu...sekali depa longgok gambor image2 lain plk..aih seremm plk jadinye..dah le memalam..gelap plk tu...saje carik pase..kan?

tp ada satu gambor wanita siap dibalut kain kapan tersenyum lebor..paling tersave dlm kepala yong..sebelum telelap yong terpikir dlm hidup kiter ni..tak payah byk songeh sgt..benda2 kecik kalo boleh let go je..wpun bukan mudah kdg2..sbb kiter ada kehidupan lain yg pasti di alam kubor dan akhirat kelak..ape yg kiter buat baik kat dunia insyaAllah Tuhan balas baik kat sana nnti..


                         ehsan google..seronokknye..senyum je...syurga menggamit

2 ari lps besembang dgn sowg kwn..pandei agama jugak mamat ni..dia share ngan yong dia ada kawan yg boleh dengor keadaan dlm kubor..memang kwn dia pun terseksa jugak sebenornye sbb Allah beri kelebihan/ujian ini pada dia..mau tak seksa..ye dok?

dan kawan yong ni bercerita lg..kalo kiter boleh nampak mcm kawan dia ni..pagi raye tak berani kiter nak ke kubor sebenornye..sbb di kala itu mereka sedang berjalan pulang..huhu

ps : yong tak lalu nak ngk gambor2 mangsa kekejaman di Gaza..semoga Allah semadikan mereka di syurga..amiinnn..

Sunday, July 20, 2014

PRAY..

Salam semua..macam2 perkara sedih dan mengejutkan yang berlaku sekarang ni..doa yg  baik2 aje..tak perlu kiter jadi penghukum..tak perlu kiter jatuhkan hukuman itu dan ini..itu kerja Tuhan..tanggungjawab kiter adalah untuk kiter terusan mengingati Nya selalu dan berdoa kepadaNya yg satu..

Untuk Gaza, Ya Allah hantarkan bantuan kepada Palestine dalam menentang kekejaman Israel..AMIINN ya Allah..

ps: not a single word from you..

Tuesday, July 15, 2014

Sopping Cuti Nuzul Quran...

salam semua..pose tak..? ..tentu le pose kan..kecuali 'limited edition' case..

semalam petang kitowg pegi mydin..nak carik baju melayu dan kasut raye imran wpun tak pose kecik ni..yong tak berape ndak pegi ke sana sebenornye..tau tentu ramei bebenor owg..tp apok yayan nak ke sana gak..yong pun ngikut je le..sampei sana nengok kan parking pun tau dah..uihh..masuk je yong ckp ngan apok yayan jom kiter pegi Giant k.jaya je le ayah..bejalan pun dah belaga2 ni..apok yayan pun tak selesa nak memilih..jadi kitowg pun gerak pegi giant..

sampei giant wahhh leganye...owg tak ramei..dapat le milih baju ngan kasut yayan dgn tenang..wpun dah tak byk pilihan yg tingge..jadi le dpt gak..masa mencari2 baju dan kasut tu..ada sepasang somi isteri dan 2 anak lelaki ni pun tengah usha baju dan kasut gak..dari dlm bata lagi kitowg dah betembung..suka yong tengok kuarge ni..sederhana tp bahagia..lembut je cara mak apok dia bercakap dan memujuk anak2 dia..idol sgt ni..tak sangka pulak..masa nak gerak keluor parking keta depa pun tak jauh dari kitowg gak..guro senda manjang sekuarge ni..suka yong tengok..

kdg2 tak perlu kaya sgt tp hidup sederhana pun takpe..janji bahagia kan..? bak kata seorang ustaz..keta kecik mesra lebih..himpit2..sentuhan pun lebih..hee

ps : eh kome suka tak nasik ambeng?..makanan owg jawoo..yong suka bebenor..bln pose ni dah bape kali bebuka ngan nasik ambeng..arr..kalo kome pegi pasor ramadhan kelana jaya..pegi belah ujung dah dekat menghala ke tabung aji tu..gerei ni bungkusan nasik tu dia ketip dgn stepler mcm bentuk sampan jadinyer..gerei ni plg sedapp pd yong..tp yong tak gemor campur ngan mee..nasik dan lelauk nasik ambeng je..portion pun byk..boleh share 2 owg..

Sunday, July 13, 2014

Kaji Diri Seniri..

Yong kadang2 suka memerhati..kenape kiter mengata orang yak..? actually setiap insan yg Tuhan jadikan tidak sama dlm banyak segi..jadi kelainan cara membuatkan setiap dari kiter timbul rase kurang senang dgn cara owg lain..dan start mengata..sebenornye bukan salah pun cara owg tersebut..cuma tak sama dengan cara kiter saje..kan? jadi lepas ni cuba tak mengata owg..haa..kurang sket dosa..puluh tahun hidup berkoyan dosa..takkan nak nambah lagi ye dok..? peringatan utk yong jgk ni..

dan bagitau diri seniri cara kiter pun tak tentu owg suka..kan? tapi bior le..selagi cara kiter tu tak nyusahkan owg dan tak pelik sgt..takpe le..that's our way..we enjoy..tp kiter pun jangan le ngata cara owg plk..that's their way..ACCEPT it..unless pelik bebenor dan nyusahkan kiter..hahaha..tp bercakap2 dlm hati cukup ler..tentu akan ada question marks..tp leave it / keep it to ourself..jangan membahan secara berjemaah..setakat luahan hati pd owg tertentu..it's enuf utk buat kiter rase lega..we are normal human being..ini peringatan utk diri seniri yong jgk..aihh..bkn senang nak jadi baik..

kdg2 yong juga perhati..ada yg suka bercakap lepas dan berani declare diri seniri sebagai bercakap lantang..tapi biler owg lain buat benda sama pada dia balik..sentapp...kenape nak sentap..cuba tgk diri seniri..2 x 5 je kan..takpun teruk lagi..kalo tak boleh terima owg buat pada kiter jgn buat pada owg lain kan..? jangan declare diri seniri sebagai bermulut lantang..tp pada hakikatnye berjiwa sendu..haha..ada tau spesis camni..dia buat takpe..tp owg buat kat dia tak boleh pulak..that's why sebelum tidor cuba kaji diri seniri cemana..jangan asyik nyalahkan owg saje..

ps : jump topik..sempena nak raya dan balik kampung ni..jangan kiter jadi owg yg pentin diri seniri..kalo kiter ada emak..owg lain pun ada emak jugak...kalo tetiap kali raye kiter selesa bersama emak seniri (ini hakikat)..begitu juga owg lain..kan? jadi jangan asyik tak puas ati dengan ipor2 yg sekejap saje balik umah mentua..cuba tengok diri seniri atau adik beradik pompuan seniri..boleh lama2 kat umah mentua atau ada balik umah mak mentua?..haaa..

begitu juga pd ibu2 mentua..jgn pentin seniri..anak seniri nak dekat2 dia je..nak dikumpul2kan..anak bisan bior jauh takpe..uihh...bisan pun ada hati dan perasaan jugak..sama seperti mereka..

Monday, July 7, 2014

Sejuk Hati dan Lagu Raya..

Masa nunggu bebuka sebelum koi 7..eh kome nengok dak citer Berlima Ramadhan kat tv1..? yong ari2 nunggu citer ni..sebelum tu yong belek2 blog..termasuk blog retis..scroll2..tejumpa gambor ni..mata yong terpaku..natap lama gambor ni..tak tau cemana yong nak explain..perasaan rase indah tp sebak..sebak sbb Tuhan Maha Besar..indahnye penyudah kehidupan Allahyarhamah Dato' Sharifah Aini..dikurniakan anak seperti yg beliau hajatkan..mengimamkan jenazahnyer seniri..hebatkan?..
gambor ehsan blog beautifulnara

tahun ni dengor lagu raya Sharifah Aini munkin rase sedih memula..sbb 2 tahun sudah ke tahun lps..tahun yg sama Dato' Ahmad Jais pegi..biler yong dengor lagu raya Ahmad Jais yong rase down sekejap..padahe elok rancak je lagu 'Selamat Hari Raya' tu..lagu raya Ahmad Jais antara yg sgt sedap dan membangkitkan perasaan dan suasana nak raya pd yong tp ngenangkan penyanyi nye dah takde masa tuh..

ps: yong nak tapow ayo sirap bandung ais batu kekecik seketoi2 rini..tetiba..hee

Wednesday, July 2, 2014

Nasib Si Pekak dan Bisu..

Salam 5 Ramadhan...cepattnyer..lg 24 ari raye..aih jem le kolumpo sabtu ahad time syawal nnti..owg buat open house..hee

Saje nak citer..dekat flat yong duduk..tingkat 4 ada sowg yg yong rase dia pekak dan bisu..kalo masa balik koje nak naik umah kdg2 ada gak tesempak..besa yong nampak dia bwk sebesen besor sate turun dari lif..yong rase dia ambik upah cucuk sate kot..takpun kuarge dia meniaga sate..dia tak tau ckp..jadi uh ah uh ah je le..tp kuat jg le suara dia..kalo dia suh owg ketepi masa dia tarik besen sate tu pun dia buat bunyik sama..rajin owg nyer..

malam tadi masa yong turun buang sampah..lalu depan suro..tesempak ngan mamat ni..dengor dia tegur budak2 yg bersidei dpn suro tu..ramah jgk owg nye..cuma bahase dia le..uh ah uh ah...tp sian plk biler remaja2 tu ajuk dia balik bunyik yg sama..depa gelak2..wpun dia tak dengor munkin dia nampak budak tu gelak2 kot..ni teori yong ler..dia renung budak2 tu balik dan buat signal macam JANGAN dgn jari beberape kali...sampei dpn lif..dia tegor lg owg yg tengah nunggu lif..ada sowg tu siap nak gelak..

pd yong masyarakat kiter kesedaran pd golongan OKU ni rendah..paling tidak jaga le HATI mereka..kes Firdaus Dullah tu membawa hikmah yg besor pd masyarakat kiter bg yg mahu memikirkannyer secara positif..bkn setakat kutuk hina mak dia je..wpun mak dia bersalah..

sebelum tidor yong terpikir..entah2 remaja2 yg mengejek mamat tu mak bapak mereka le yg mencaci mak si firdaus tu kan?...tapi anak seniri yg sempurna akal fikiran nyer..wallahualam

Sunday, June 29, 2014

Salam 2 Ramadhan..

Salam Ramadhan..buka pose ape semalam mengkome..? yong simple je..nasik kerabu..beli kat bwh flat..alhamdulillah ada mini param kat bwh flat..hee..flat yong duduk ni sesetengah mentality penduduk nye sedihh..suka beno buang sampah dan rosakkan facility..tp mujor bab urusan spt jenazah kat surau alhamdulillah..param pun ada..hee

semalam ahad kelas utk autisme yayan kat fakeh tutup sepanjang bulan pose..rindu plk dekat ustazah aziah..yong suka pekongsian nyer..sbb ustazah pun ada anak oku..jadi ayat2 dia sgt nyata dan 'soul'..gigih ustazah dtg dari Temerloh..
                                   ni le Ustazah Aziah..kesayangan ramei ni..


                       ibu bapa..kwn2 'seperjuangan'..menunggu sesi sharing ustazah..


 
sabtu yong ajok apok yayan ke hosp. seremban..tp takde rezeki kami..public takleh lawat dah since jumaat lps..munkin kes dah under mahkamah kot..takpe ler..

Sunday, June 22, 2014

Nasib Si Ahli Syurga..

selepas siapkan sarapan the boys..yong ke depan utk menonton tv..kalo ari minggu mmg tv9 menjadi pilihan..lg pun umah yong takde astro..mata yong terus terpaku, luruh luluh melihat sedutan dlm rancangan nasi lemak kopi o mengenai remaja oku berusia 15 thn..renungan mata nye yg sgt genuine merenung pegawai imigresen yg menjumpai beliau dgn senyuman meluruhkan jantung dan air mata yong serta merta..rasenyer semua yg menonton pun begitu..dlm keadaan dirinye yg sgt sadis dan menyayat hati...

pukoi 9.30am yong bawak yayan ke pusat fakeh..kelas terakhir..ustazah aziah jg berkongsi cerita yg sama dgn kami semua..

blk umah yong tunggu berita..utk melihat berita terkini..alhamdulillah telah dibersihkan, dirawat, dipotongkan rambut di sebuah hospital..bersyukor sgt2 sbb pihak imigresen telah dgn tidak sengaja menjumpai beliau..si ahli syurga..

seharian ayo mata yong berjurei2 hingga le kini..pandangan mata budak2 oku ni sgt sincere dan genuine..amat menginsafkan..

kata2 ustazah aziah di sesi sharing : dalam kehidupan, kiter jadikan Al Quran di tempat pertama..insya Allah Tuhan akan campur tangan dan permudahkan urusan seharian kiter..


                                     gambar terbaru dari berita harian

ps : Dear beautiful boy..you are an angel from the jannah..you really touched my heart and million others in so many ways especially OKU mother like me..you make my tears drop whenever i recall your video in your flat when the immigration people accidentally found you..jannah is your ultimate place as your name, Firdaus..

Wednesday, June 18, 2014

It's 7

selepas 2006 yong tak ponoh lansung main bowling (ke baling..hee) tapi tahun ni baru start nak main balik...dan secara keseluruhan group yong dapat no 7..tercorottt mengkome..tp yong tetap maintain kehapyan wpun dlm hati sgt down sbb sian kat kenkawan sama group...sbb punca dan angkaranye datang dr yong..6 kali masuk gaung..haha

ok..ok..nnti lepaih raye ada masa yong pegi training..huhu



Monday, June 16, 2014

Roda Berpusing..

salam Selase..yong tak pasti tajuk ni sesuei ke tidokk dgn ape yg yong nak sampeikan..

seseorang peronoh bergosipan dgn yong..yong pun nadah le telinge..yg dosa aje ngan sedap..cuba labun bab hukum hakam..pakat sangap/nguap berjemaah le jawabnyer..mata nak shut down jer..hee

A: bla..bla..bla..ape jenis pompuan le si polan tu..ada laki tapi naik motor ngan laki lain..

B: oh ye ke..? (si polan menghadapi masalah masa ni)

A : betoi kak..

B : diam tak berkata...(masa ni freshie...input tak byk lg..)

...............but after a few years si A ditimpa ujian yg hampir sama dgn si polan wpun caranye berbeza..Tuhan menguji beliau..semoga Tuhan memberikan hidayah pd nyer..semakin out of track..kejadian ketika riadah bersama2 membuatkan kami merasekan dia semacam hilang pedoman dan malu..something is wrong somewhere..

pengajaran pd yong : JGN sesekali kiter memburukkan owg lain selagi kiter tak berada di tempat mereka..we never knew what's going on actually..kalo kiter diuji benda yg sama tak tentu kiter juga mampu menghadapinyer...or sometimes even worst..nauzubillah..

ps : jump topic..kdg2 tiber2 owg tak suka nak berkawan dengan kiter lg..kiter kena redho..munkin kesilapan tu dtg dr kiter tanpa kiter sedor..mcm yong jgk..kiter manusia biase..cara dan citarase berbeza..sesungguh nyer setiap dari kiter ini sgt tidak sama tingkahlaku nye...

Tuesday, June 10, 2014

Kotak Pikiran...

kotak pikiran..ari2 pikir yg sama..ari2 looking forward benda yg sama..target yg sama..this drive me to come to work..to earn a little bit of money...this drive me to live...to do a little something that i wanted to do...and this is one sort of freedom which i've been dreaming since small..

yong 'skeaping'...boleh le ek..hee

gambo nak baring..takleh nak rotate..ahh balun je le..janji ensem..hee



Thursday, June 5, 2014

Biar....

What a beautiful song !...tapi besa le yong tertingge gerabak..lirik pun indah dan touching..beralun2 rase..masa tgh drive ke opis tadi baru yong dengor dgn teliti lirik dia..sampei ofis tanye tini lagu ape..bdk2 muda tentu advance..oh Biar tajuk nye...

Lirik Biar oleh Hani & Zue
Kau hadir membawa seribu hikmah
Mewarna senyuman yang kian pudar
Mengenal erti sebuah persahabatan
Menerima baik buruk seorang teman
Pengubat luka rindu dan kasih sayang
Memberi semangat dan harapan
Tanpa ku sedari kau tertinggal di hati
Tiada ku menduga rasa ini kan hadir
Maafkanlah aku
Kau hadir membawa seribu hikmah
Menyeri hidupku yang kian pudar
Penawar segala rasa kepahitan
Memahami hati seorang teman
Pengubat luka rindu dan kasih sayang
Memberi semangat dan harapan
Tanpa ku sedari kau tertinggal di hati
Tiada ku menduga rasa ini kan hadir
Maafkanlah aku bukannya niatku untuk mencintaimu
Semua ini tiba-tiba
Berikanlah ku peluang
Tuk jadi yang terbaik untukmu
Takkan aku kecundang
Selagi kau bukan milikku
Biar biar biar aku menunggu
Sampai habis nanti semua hayatku
Biar biar biar aku menunggu
Cinta tulus ikhlas
Tanpa ku sedari kau tertinggal di hati
Tiada ku menduga rasa ini kan hadir
Maafkanlah aku bukannya biatku untuk mencintaimu
Semua ini tiba-tiba
Biar biar biar aku menunggu
Sampai habis nanti semua hayatku
Biar biar biar aku tertunggu
Cinta tulus ikhlas dari hatimu
ps : to SK..i dedicate this song to u..just google the meaning..

Tuesday, June 3, 2014

HATI...

Salam semua..

yong kadang2 terpikior kenape Tuhan cipta hati dlm diri kiter..actually Tuhan cipta manusia sesempurna2 nye..hati tempat kiter simpan segala benda yg 'real'..tak tipu punyer ler..haha..kdg2 mulut cakap yer..hati kata tak..begitu le sebaliknyer...wpun lepas tu geram je dengan diri seniri..haha..

tp kalo takde hati susah juga nnti semua owg boleh tau ape perasaan kiter yg sebenor..maklum ler ada perkara / perasaan kiter yg kiter kena sorok...sometimes we got no choice..we have to be fake..wpun tak suka nak jadi fake..demi hormat owg tua dan yg lebih tua, demi hormat sesama manusia, demi jaga hati, demi menjaga maruah diri, keluarga dan segala2 nyer kiter kena simpan kemas dlm hati..itulah RAHSIA hati kiter..malah isik hati / rahsia hati kiter senantiasa 'mute'..owg lain lansung tak boleh dengor sket pun..haha..cantik nye ciptaan Tuhan..

hati seseolah draft yg kiter tak boleh publish..kan? cuma berkata2 di dalam sahaja..hati bersahabat baik dengan kotak pikiran..berlegor2 di dalam kepale tp ianye berlaku secara 'internal'..adehh..ape yg yong ckp ni, kowg kalo tak paham abaikan je le..hee..

yong pun lately ada benda2 yg terbuku dlm hati terlaluu lamaa..berpuluh2 tahun dulu..kalo di 'trigger' ia membuatkan pertahanan hati yong semakin tak elastik..semakin 'heartless'..namun masih perlu disimpan kerana itu lah rahsia hati yong..

Wednesday, May 28, 2014

I miss doing this...


backpacker...seronokknyerrr...kdg2 tejumpe owg yg baik2 ajok nyembang..ohh i miss that Cambodian lady...tp ngape yek...some Malays yg yong jumpe masa jenjalan tu..masa yong hulorkan senyuman..tp taknak balas senyuman pun..terus alihkan pandangan mata..huhu..(bkn semua..tp semakin ramei yg camtu..why?)..

Tuesday, May 20, 2014

TO YOU...

I dedicate to someone that far far away..i just wanna say i miss you so very much..

"Let Her Go"


Well you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low

Only hate the road when you’re missin' home
Only know you love her when you let her go
And you let her go

Staring at the bottom of your glass

Hoping one day you'll make a dream last
But dreams come slow and they go so fast

You see her when you close your eyes

Maybe one day you'll understand why
Everything you touch surely dies

But you only need the light when it's burning low

Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low

Only hate the road when you're missin' home
Only know you love her when you let her go

Staring at the ceiling in the dark

Same old empty feeling in your heart
'Cause love comes slow and it goes so fast

Well you see her when you fall asleep

But never to touch and never to keep
'Cause you loved her too much
And you dived too deep

Well you only need the light when it's burning low

Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low

Only hate the road when you're missin' home
Only know you love her when you let her go

And you let her go (oh, oh, ooh, oh no)

And you let her go (oh, oh, ooh, oh no)
Will you let her go?

'Cause you only need the light when it's burning low

Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low

Only hate the road when you're missin' home
Only know you love her when you let her go

'Cause you only need the light when it's burning low

Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low

Only hate the road when you're missin' home
Only know you love her when you let her go

And you let her go

Monday, April 21, 2014

Mari Bersyukor Part V..

Salam Selase..

malam tadi rajin blogwalking..singgah kat blog kak Yan Yan Journal..sonokk tgk gambor depa gi Kashmir..cantekknye view snowy mountain dan snow cap kat sana..rase beralun-alun perasaan..ape lagi berangannn le..scroll dan scroll gambor2 dlm blog kak yan..mata terpaku kat gambor budak pompuan islam pakei shawl..cantekkk nye..tp dia beggar menurut citer kak yan...

arghhhh...terus yong terpikior..hmm..beruntung nyer jadi kiter di sini..wpun kadang diuji ditempat koje..tp masih ada koje dan gaji..kadang diuji oleh kawan2 yg disayangi tapi masih ada kawan lain yg menemani..kadang ujian datang dari kesihatan ibu bapa..tp masih ada ibu bapa yg peronoh buat segalanye utk anak mereka...tak perlu pun yong pegi koje time sekolah dulu..apatah lagi mengemis...diuji dgn anak autisme..tp dialah yg buat kaki yong melangkah ke pusat fakih...atleast seminggu sekali yong dengor juga ceramah berunsur agama..ko tak doniaaa je..

di kala down dpt merenung ini semua rase sgt lega..kan?

Sunday, April 20, 2014

Salam Senin Yong/yop..

salam senin semua...monday blues ke mengkome? yong takyah nunggu sinin..ari2 pun skrg ni jiwa blues manjang..hee..swimming pun dah malas..culas je..bebasikal pun dah takde mood..bior kan je le..kang lama2 ok le balik..owg kalo dah nak 'season' mmg cenggini..hahaha..

eh..takde ape nak citer..saje..cuma yong nak kongsi kata2 cantek dari ustazah aziah masa sesi sharing ibu bapa semalam..kata2 dia kadang2 sgt sesuei dan boleh diguna pakei walau dalam ape jua keadaan sekalipun..rase nak rakam semua..love her beautiful words sebab ia nyata..such a wake up call..

"dalam hidup kiter seharian kdg2 kiter terjumpe owg yg kata2, mulut dan perlakuan mereka membuat kiter rase down dan geramm..kiter cuba sabarkan diri..pujuk diri lalu berkata dlm hati..kata2 mereka/ lidah mereka itu adalah pinjaman..diri mereka itupun pinjaman..perasaan geram kiter ni pun pinjaman..takde ape yg kekal..segalanyer milik Tuhan dan pinjaman kepada kiter semua..kenape harus kiter KEKALKAN sesuatu yg hanye pinjaman di dalam hati dan sanubari kiter.."

NICEEE...kan?

Thursday, April 3, 2014

KLIA 2 trial run..

salam jumaat yg mulia..

4 episod suram..udah2 le tu yong..yehh! im climbing..

semalam yong dan beberape kwn opis join 'trial run kat klia 2'..sebenornyer yong idok le berape nak pegi..tp bos pompuan yong gembar gemburkan nnti dah settle semua dgn survey form isik sekali dpt rm30...pantangg...pandei benor gegula kan yong..yong pun laju kemain ckp i follow..30 hengget pun sape nak bagi yak..breakfast pun depa provide..disamping ayo botoi..tp semalam group yong ngan k wani siap cepat..pastu kitowg bedal lg balance nasik lemak yg pagi tu..hee..rezeki..

klia 2 pd yong besor dan cantekk..jenuh juga berjalan dlm tu kome..yg plg yong suka kat bumbung setiap check in counter ada hiasan cam cendawan jepun putih tu..ape ke depa panggei..shitoki ke?..hee comei je..nnti kome pegi sana kome tgk tau..

'toys' yg depa bagi..lenguh juga berjalan nak nyampeikan boarding kat P1..tu baru P1 belum yg ujung sekali P21....*masak lutut*

tp klia 2 still under construction..pd pandangan yong masih byk belum siap lg..semalam kami adalah group yg ke 15 atau 16 buat trial run ni..

tp yg sonok klia 2 nnti boleh naik ERL dari KL Sentral..dan klia 2 dekat sket dari main klia dan lcct..kalo kome drive..nampak signboard klia 2 masuk kiri..ehh..kejap je dah sampei departure hall..hee

ps: love this words "hidup takyah komplen byk...bersyukor je..hati jadi tenang..kepala jadi senang"..

Sunday, March 30, 2014

Segala2 di dunia ini Milik Dia..

2-3 minggu ni yong rase semua owg pun agak suram..begitu jg dengan yong..tp satu benda yg yong perasan beza kiter owg islam dalam menerima ketentuan..dalam menerima dunia ini segala2nye adalah pinjaman..dalam menerima takdir itu telah dicatur dan ditentukan oleh Tuhan wpun sgt pahit..yong pun masih kena selalu ingat pada diri seniri..ye selalu..diri yong, nyawa yong, anak yong, emak apok yong..kenkawan yong yg yong sayang (sometimes they let go me..wpun pahit hidup kena diteruskan..yong sayang sgt mereka..i miss them from far..tp yong tak boleh paksa..cara setiap owg tidak sama)..segalanye adalah pinjaman, nyawa yong dan diri yong ni pun loaner unit je..pree plk tu..takyah bayor satu sen pun pd Tuhan..cuma Tuhan mintak yong tunaikan tanggungjawab sbg owg islam..im not perfect..masih jahil serba serbi..huhu..yong sll kena ingat, suka atau tak suka..sesuatu kejadian tu wpun pahit pasti ada hikmahnye...segala2 adalah ketentuan dari Nya..

Monday, March 24, 2014

MH370..from the bottom of my heart..

Malam tadi dlm pukoi 11 kot..yong tengah baring..dengor bunyi pintu grill ditolak..apok yayan baru balik koje..

apok yayan : chah, PM dah buat press conference..
yong : ye ke..? tak dengor pun..
apok yayan : masa drive tadi saya dengor...(terus bukak tv)

yong berongkah bangkit terus ngadap tv..nampak kapten Nik dan ulasan2 nye kat tv3..tengok ulang tayang press conference dari PM..berjurei2 ayo mata yong..yong sedih bebenor..wpun takde sedara / kenalan dlm MH370 (tashud)..tp yong percaya every one of us did cry too..MAS belong to us..

yong : yah, chah nak ngobok puas2..let it be..MH370 was so near to me..differ about 15 minutes from my flight on the same night..and i felt so near to them..

yong ngobok sampei 2 pagi kot..

pd semua penumpang dan anak kapal, yong sedekahkan al fatihah bagi yang beragama islam..dan bagi yg lain rest in peace..

ps: Life is so short, appreciate and be thankful for every single moment of it..enjoy in your own way...and be nice to everyone when they are around still..AL-FATIHAH...pada semua negara yg telah bersusah payah dlm operasi mencari dan menyelamat MH370...I LOVE YOU ALL..THANK YOU SO MUCH..

Sunday, March 23, 2014

feeling down...

arghh..dah lama bebenor yong tak down mcm ni..yong kalo sekali down tewukk bebenor..rase nak pegi jauh..rase nak tutup blog..i just wanna be alone..tetiap kali tgk mh370..yong rase down..tp tekenang balik kata2 ustazah aziah semalam..Tuhan menguji kiter..masih ramei yg tak beriman pd Nya..tu sebab di tutup hijab utk penemuan mh370..yong le tuh..im not a good person..i know..countless mistakes, countless failures make me grow..

Thursday, March 20, 2014

Mari Bersyukor part IV..

salam jumaat yg mulia...baru ada gear nak menulis selepas berita terkini dari kerajaan Australia..MH370 agak terkesan pd yong wpun indirectly..sgt2 sket yg tau pd tengah malam yg sama yong pun naik burong jgk..huhu..yong cuma tau pase MH370 ahad petang..it became worldwide news..

Tuhan menguji kiter rakyat malaysia yong rase..Dia ingin kiter bersatu dan bersama2 mencari Dia semula..diberi kemarau wpun sebentar cukup memberi impak pada kiter semua..catuan ayo..jerebu..tp dengan usaha kiter beramei2, doa dan sembahyang hajat..Dia yg Maha Mendengor lagi Penyayang tetap memberi selepas kiter merayu..Dia nak kiter ingat Dia selalu..Taksub le pada Dia..pasti syurga menanti..(peringatan pada yong jugak)..

yong suka dengan kata2 seorang wanita dlm satu rancangan wawancara...ada ayo, takde ayo, catu ayo, jerebu, tak jerebu...semua itu kiter harus bersyukor..Tuhan masih ada rase sayang pd rakyat Malaysia..mesti ada sbb dan hikmah dari setiap segala yg terjadi..

Wednesday, March 5, 2014

Dah turun 7kg..

Salam semua...pagi tadi yong timbang dah 67.89kg..lama bebenor nak nurunkan dari 69kg...sebulan lebih kut..fuuhhh...(lap dahi)..tapi honestly 3 minggu ni sensiang yong koje makan nasik je..pagi yong ngabihkan nasik dlm peroyok..ada le segenggam tapak tangan size XL..pastu on the way gi koje singgah Warung Pak Assan beli bihun kosong..tengahari semalam kemain tapow nasik beriani..dah lama sgt tak pekena beriani..sbb yong rase cam mahe je..tp nasik beriani separuh je ngan ayam goren power rangers + kuah kari campor bendi..beli kat Mamak Baiduri...sedap bebenor mengkome..

yong bukan kaki mamak tp once a while teringin dan sgt enjoy makan..lagi pun malam tadi yong nolong bos dan Eka ngajor berenang..ada chance yong nak eksais...swimming atau ape2 saje jenis eksais mmg bagus kalo nak turunkan berat..janji lps balik umah katup tutup peroyok..bejalan ke bilik ayo katup mata..jgn jeling peroyok nasik..hee..sampei umah malam tadi yong makan sekut oat je 2 bungkus tak pun epal ijo..(sacrifice tak makan nasik malam memula tsunami susah bebenor tapi lama kelamaan it becomes a habit..moga bertahan)...tp bangkit pagi pukoi 6 berambat ke dapur nak ngokor peroyok nasik lg..sabor je le..dah mmg spesis hantu nasik...acaner?..

Jadi total yong tuwun berat badan selama hampir 3 bulan ialah 7kg..ni bos yong yg bagi kpi..base 5kg, stretch 7kg...lepah ni dah tak boleh ngutuk yong kaw2 dah..muahahaha (gelak sebesor tsunami...)

ps: alhamdullillah sakit lutut dan tapak kaki agak berkurangan..


                        yong pasan muka yong dah joren/runcin sket..kasik can le ek..hee

Sunday, February 23, 2014

Memujuk Hati..

salam semua..

kome ada tak sesuatu yg kome obses?..tentu ada kan..setengah owg suka beg tangan, kasut, gadget dll..kalo yong, suka jam tangan..tp yong idok le beli yg lebih dr RM250 regenye..yong suka jam yg simple but nice..jam tulisan roman adalah pilihan..ada gak yg yong beli lps tu yong jue kat cash converter time economy crisis..haha..jadi le..lepaih gak..

..ada seketoi tu beli online kat sooyaree.com..blogger maikorner tu..jenama tak bape pemes..Anne Klein..murah banding beli kat sini..dua ratus lebih sket rege dia..yong sayang bebenor jam ni..sesuei ngan jiwa yong yg simple..

tp ritu jenjalan kat shopping mall tergoda kat satu jam lg..tp nengok rege..mak ai!..tsunami mahe nye..lupakan je le hasrat hati..henpon pun tak settle lg..tp tu le memalam sebelum tidor asyik teringat je..jadinye yong pujuk diri..tukor tali je le..hee..nampak cam baru gak..selamattt..


                                     asset kesayangan..baru tukor tali..

Thursday, February 20, 2014

Kelab Renang Opis...

Salam jumaat semua..ape kabo..? semoga baik2 belaka..

aihh jarum penimbang mcm tak begerak2 le plk..kena exercise lebih ni..skrg kat opis yong depa baru tubuh kelab renang..bos yong jadi coach, azrin facilitator..yong nyebuk2 je..sbb skill yong tak bagus sgt..bos yong ngan azrin mmg kemas dan cantek skill depa..si eka pun good swimmer boleh bantu kenkawan opis yg nak belajor berenang..


                     bos yong yg seksi besandor kat belakang tu..belakang yong tu le azrin..laki azrin yg tengah terojon tu..saborr je le..

Thursday, February 13, 2014

ala kena tukor henpon ke?..

ala..kenape dah 3-4 owg temasuk abg yong komplen tak dapat sms yg yong antor / reply..huhu..ritu bos Acct mintak no hp bos yong pun tak dapat..semalam k wati mintak no henpon si tini pun tak dapat..sbb yong pakei henpon cikai ke..? dan hantor ke smartphone tak comply ek..ahh sokati yong teka..

ala yong malas benor nak nukor2 henpon ni..janji boleh timer call, antor sms cukup le..lg pun yong bukan 'into technology' ni..yong bkn kesah sgt..dan yong tak malu pun kalo owg tgk yong pakei henpon buruk tak ikut trend..janji prepaid ada..haha..bkn pe ada owg tu sebok benor suh yong nukor henpon..maklum le henpon dia smartphone 2 ketoi..tp credit manjang takde..acaner ?


ni le henpon yong..screen pun tak kaler..misekin bebenor..yak? ni masa game raye 2013..cari brooch le..cari jam faber le..cari owg yg tak pakei smartphone le...arr glemer yong masa ni..haha


Monday, February 3, 2014

Musim Sakit dan Cerita Owg Diet..

Salam kengkawan...

kome perasan tak sekarang ni cuaca tukor tetiba..ri tu musim hujan..pastu panas pagi..petang lak hujan..memalam sejuk bebenor..sejuk kerin..kaki debu, kerin dan gatal..sekarang panas kerin tetiba..uih..ramei nye yg demam dan batuk2 sakit kerongkong kat opis..termasuk le yong..uih..batuk paling mencabor..sbb waktu baring dia semakin nak batuk..melantun2 dada..3 ari ni yong bertahan ngan panadol..nak MC dua2 bos cina yong takde..lg pun rugi lak rasenye..ni le chance nak bermalasan kat opis..semalam yong jd owg asli amik daun pucuk betik dan kunyah macam tu je utk bagi kebah demam..mak ai giler pahit...


yg pelik wpun badan tak sihat selera makan ON je manjang..
tekak semakin mengada..pikiran pun jadi kreatif mereka2 nak makan itu ini..sejak ahad yong teringin nak makan mee kari..tertengok dlm blog saranur74..adooii..pandei nye saranur masak..kebetulan dia owg perak..mmg selera kampung owg perak dedulu sll je ada kat blog dia..sira ubi kayu ler..teringat kat arwah opah wah yong dulu..

oh..jd malam tadi yong gigih masak mee kari..celor 2 kali mee supaya hilang minyak..kemain..pastu kuah wat caiyor sket..tp yong tahan takleh makan malam td..kang rugi le dah pegi excercise kan..tp tetiap kali lalu pegi toilet..yong bukak tudung periuk ambik bau..sabor byk nengok fish ball yg melantun2, memanggil2 tuh..pastu bukak peti ais tgk mee kari ngan sawi yg dah dicelor..dlm koi 11 yong tidor..tp tak nyenyak sgt sbb batuk dan perut tsunami kelaporan..tejaga koi 3..ahh sabor2..tejaga koi 5:20am..arr terus perangat kuah mee kari..cedok mee dan sawi..makan 2 pinggan setengah..takpe le dah pagi..tenaga nak guna pakei byk sensiang kan..(ayat penyedap hati)..


cara diet yong :


1) makan nasik breakfast dan lunch..tp nasik 1/2 paruh je ek..malam kalu makan biskut oat munchy..(minggu pertama kantoi..minggu ke 3 baru berjaya tahan diri tak makan nasik memalam..not easy okeh !..nasik adalah sanubari)


2) excercise...kalo tak berenang total 200m..yong gi taman..yong jalan lenggang kangkung 2 round tp kat track berbukit yong panjat 2 kali each round..lari takleh..sakit kaki..


3) kalo hilang semangat baca sukses stori kat blog kevinzahri..atau dengor lagu pembakor semangat..ellie goulding-burn le tuh..