Monday, September 8, 2014

jjcm kuale kangsor..rendang udang..

salam selase..rini yong nak share resepi rendang perak mudah bebenor..bahan pun simple..ni hasil hasutan jjcm kat perak ahad lepas..ada tunjuk masak rendang udang galah kat restoran kat kuale kangsor..sape nengok?..angkat mouse..

yong pun suka juga rendang Tok tp nak nyedianye merenyang (susoh)..aih ngaco nyer pun memau 5-6 jam kome..ijokk lalu awokk..(tak lalu teman)..jd kalo yong blk kuale yong tuju terus pasar tani pagi kat lembah/tepi sungei nun..arr ada jue rendang tok yg masuk Majalah 3, supplier dari ipoh tu..hmm..sedappnyer..

bangkit pagi tadi pikior nak masak ape ptg nnti..arr baru teringat ada udang galah sket apok yayan beli..jd moh le masak rendang udang galah..ehh ritu masa makan2 raye kat opis, yong buat rendang pedas udang perak..uihh agak ramei yg tak tau ropenye..depa siap tanye..."arr rendang udang?..ada ke?"..aikk..pelik jg yong otai2 ni tak tau..

okeh mari nengok benbahan...utk 8-10 ekor udang galah medium size..agok2 je ni..

1) yong guna 1-2 bijik bwg besor (ikut size), ditumbuk/kisor..tp mak yong dia guna bwg kecik..jenuh ngupah nyer..direncet/potong halus plk tu..tangan sape le yg lenguh merencet bwg tu..hee..belum bab ayo mata bejurei2 lg..
2) halia sebesor thumb print dewasa, ditumbuk/kisor (mak yong rencet halus)
3) selei / 2 helei daun kunyit..ikut lebor..kalo besor kipas..selei pun cukup..yong carik2..(mak yong rencet jgk..huhu)
4) serei gemok 2 batang..yong debik ujung tu..(mak yong potong halus jg..)
5) kunyit hidup sebesor thumb print baby..haha..tumbuk..kalo takde kunyit idup ganti kunyit serobok pun boleh..
6) cabei kering..(blender) yong guna cili boh puteri je..
7) garam & gula
8) santan pekat 1/2 kilo (kalo santan kotak guna 2 kotak kecik tu atau lebih, depend yak..
9) kelapa parut 1/2 tempurung..tumbuk/kisor tau..kasik halus sket..jgn halus sgt plk..kalo nak kodak/serdak byk 1 bijik..ikut size tempurung...

cara2 :

semua bahan tumbuk/kisor/rencet, cabei kisor/cili boh bubuh dlm kuali, tuang santan, kelapa parut yg dah ditumbuk dan gaul kesemuanye...bukak api..masak rendang pd yong agak senang..umban je semua..pastu kayuh sampei lenguh..hee..dah ngelegak/separuh perjalanan baru yong masuk udang..kang masuk awei keras plk udang tu..carik2 daun kunyit..perase kan dgn garam/gula..kayuh lg sampei agak kerin..ikut suka le nak garin ke lembap yak..

**naik bacaan darah tinggi mak yong ngk anaknyer malas bebenor, semua pun simplified..mak, keme ada KPI yg perlu dicapei yak..kena abis masak ngam2 pukoi 7..sebelum slot ape tuh..akasia..hee

yong suka bebenor rendang perak ni..ate udah owg sana..mkn plk dgn sambei tempoyok digaul dgn nasik dan serdak..ulam timun..pucuk jangguih..pemangkin buang angin jg lauk ni..sendawa manjang..sbb ada halia, serei, daun kunyit, kunyit idup..owg bepantang pun boleh makan..cuma ganti udang dgn dagin/ayam..abiss le kena seluin telinga ngan mak bidan..yong sokati bg green light pd owg pantang mkn rendang..hee

kalo kome ganti dgn kerang/kepah pun boleh yak..

ehh..nape kodak/serdak nye sket bebenor ?..yong dah gaul dgn nasik..kuali pun siap gaul dgn nasik...hee..uiihh sedap bebenor..kalo ada tempoyok cicah timun...fuiyooo...ni utk bekei apok yayan..


4 comments:

  1. kena lah gi carik udang ni yong..nampak sedap benor rendang yong nii

    ReplyDelete
    Replies
    1. nekcik..gambor saya ni tak menghasut sgt..tp yg dlm jjcm ahad lps tu..adehhh..udang galah dia bebesor...arr nekcik otai dlm bidang masak..ayo tangan nekcik nnti lg sedap

      Delete
  2. kuali pun gaul nasi
    itu yg power
    segala perasa sebati ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betoi..betoi ifa ..secukup rase sebati..

      Delete